۱۴ تیر ۱۴۰۳
بلیچینگ دندان چیست و چرا از آن استفاده کنیم؟علت سیاه شدن دندان کودکان: پیشگیری و درمان !
داشتن دندانهای سالم و زیبا برای کودکان همواره دغدغه والدین بوده است. از آنجایی که ساختار دندان در سنین ابتدایی حساسیت بیشتری از خود نشان میدهد و همچنین آگاهی لازم از مراقبتهای ضروری وجود ندارد، ریسک سیاه شدن دندان کودکان بیشتر میباشد. توجه به این مراقبتها، سلامت دندان را چه در کودکی و چه در بزرگسالی تضمین خواهد کرد. به این منظور با ما در این مقاله همراه باشید.
سیاه شدن دندان کودکان از چه سنی آغاز میشود؟
با شروع رویش دندانهای شیری، والدین باید مراقبتهای لازم را به فرزند خود آموزش دهند. زیرا تغییر رنگ حتی بر روی دندانهای شیری نیز امکان پذیر است. این آموزشها شامل نوع و تعداد دفعات مسواک زدن، پرهیز از مصرف برخی غذاها و غیره است. دلیل این امر آن است که حفظ سلامت دندان از همان زمان اولیه، بر روی ساختار کلی آن در سنین بالاتر تأثیرگذار است و اهمیت ندادن به دندانهای شیری، میتواند تأثیرات مخربی بر روی دندانهای اصلی داشته باشد.
علت سیاه شدن دندان کودکان
دندان معمولاً به یکی از دو روش زیر تغییر رنگ میدهد، بیرونی و درونی.
بیرونی
این آسیب از بیرون دندانها به وجود میآید و شامل لکهدار شدن، تشکیل لایههای نازک بر روی دندان و یا سایر آسیبهایی است که مینای خارجی را تحت تأثیر قرار میدهد.
درونی
این آسیب از داخل دندان شروع شده و به سمت بیرون پیشرفت میکند. چنین موضوعی زمانی اتفاق میافتد که یک مشکل از درون ساختار دندان باعث پوسیدگی و آسیب شود.
به طور کلی، دندان در طی یک روز سیاه نمیشود؛ بلکه به مرور زمان پوسیدگی پیشرفت مینماید. به همین علت، والدین میتوانند پیش از وخیم شدن آسیب، کودک خود را برای چکاپ به دندانپزشکی ببرند. برخی از علل بیرونی و درونی مهم در سیاه شدن دندان کودکان عبارتاند از:
- تشکیل حفره: حفرهها توسط باکتریهایی ایجاد میشوند که مینای دندان را از بین میبرند و در نتیجه سوراخهای کوچکی را در دندان ایجاد میکنند. این سوراخها ظاهری تیره به دندان میدهند.
- جذب رنگ توسط دندان: خوردن و نوشیدن محصولات غذایی تیره رنگ، مانند چای و نوشابه، میتواند دندانها را سیاه نماید.
- مصرف داروهای خاص: به عنوان مثال مکملهای آهن مایع میتواند منجر به لکهدار شدن دندانها شود.
- تشکیل پلاک: تجمع رسوبات سخت از پلاک میتواند روی دندانها و در زیر خط لثه ظاهر شود.

علائم سیاه شدن دندان کودکان
سیاه شدن دندان ممکن است به صورت لکههایی کوچک شروع شوند که به رنگ قهوهای یا خاکستری به نظر میرسند. این لکهها به مرور به رنگ سیاه تبدیل میشوند. در برخی موارد دیگر، ممکن است کودک در قسمت بالایی دندانهای خود، زیر خط لثه، تغییر رنگ را مشاهده نماید. قسمتهای مستعد تشکیل و تجمع پلاک در قسمت داخلی دندانهای جلو و یا خارج از دندانهای آسیاب هستند. همچنین، دندانهای کودک ممکن است در نواحی که مینای دندان از بین رفته است، سبب ایجاد حفره شوند.
روشهای درمان سیاه شدن دندان کودکان
درمان سیاهی دندان علاوه بر مراقبتهای شخصی نیازمند معاینات مداوم دندانپزشک است. اگر تشکیل پلاک علت تغییر رنگ دندان کودک باشد، دندانپزشک سعی میکند آن را با استفاده از ابزارهای خاص از سطح دندان پاک کند. یکی از این تکنیکها جرمگیری دندان جهت خراش پلاک میباشد.
در صورتی که با روشهای اولیه نتوان درمان را انجام داد، احتمالاً دندان دچار پوسیدگی شده است. در این مورد، دندانپزشک میتواند پوسیدگی را با ایجاد حفره و پر کردن آن با مواد جایگزین (آمالگام و کامپوزیت) بهبود دهد. به علاوه استفاده از روکش دندان باعث درمان سیاهی دندان خواهد شد. در موارد شدیدتر پزشک ممکن است کشیدن دندان را توصیه کند تا سلامت دیگر قسمتها دهان تحت تاثیر قرار نگیرد.
درمان بدون بیهوشی
درمانهای ذکر شده از رایجترین روشهای درمان تغییر رنگ دندان هستند. اما نکته حائز اهمیت این است که بسیاری از کودکان به دلیل ترس از محیط و ابزآلات دندانپزشکی، تمایلی به درمان بهموقع دندانهای خود ندارند. این موضوع باعث وخیم شدن سلامت دهان و دندان آنها خواهد شد. مرکز دندانپزشکی بلویتا، با تجربه و سابقه بالا، روشهای درمانی گفته شده را بدون نیاز به مواد بیهوشی به صورت تخصصی برای کودکان انجام میدهد. در این مرکز فرزند شما میتواند در حین انجام بازی و سرگرمیهای موردعلاقه خود، تحت درمان قرار گیرد. این موضوع ارتباط میان کودک و پزشک را ارتقاء داده و در نتیجه نیازهای درمانی او بهتر پاسخ داده خواهد شد.

پیشگیری از سیاه شدن دندان کودکان
همانطور که ذکر شد، توجه به مراقبتهای دندان از سنین ابتدایی حائز اهمیت میباشد. برخی از این عادتهای مهم عبارتاند از:
- استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید و مسواک زدن دندانهای کودک دو بار در روز
- استفاده از نخ دندان در صورت صلاحدید پزشک
- انجام چکاپهای دندانپزشکی (هر چهار تا شش ماه یکبار. البته برخی از کودکان در صورت داشتن پوسیدگی شدید، ممکن است نیاز به مراجعه بیشتر داشته باشند)
- دنبال کردن رژیم غذایی سالم به دور از قند مصنوعی
کلام آخر
سیاه شدن دندان یکی از مشکلات رایج در میان کودکان است. از آنجایی که دندانهای شیری پس از مدتی خود به خود میافتند، برخی از والدین توجه کافی به مراقبت از آنها ندارند، در صورتی که پوسیدگی و تغییر رنگ این دندانها میتواند سبب تخریب دندانهای دائمی نیز شود. لازم است کودکان همواره نکات ذکر شده را رعایت نمایند تا از این عارضه پیشگیری نمایند.
دیدگاهتان را بنویسید