۱۴ تیر ۱۴۰۳
بلیچینگ دندان چیست و چرا از آن استفاده کنیم؟جراحی نسج سخت: مهمترین نکاتی که باید بدانید!
برخی اوقات به دلایل مختلف، دندان در در بافت سخت دندان گیر میکند که این وضعیت منجر به بروز برخی مشکلات سلامتی برای دهان مانند عفونت میشود. به این اتفاق، دندان نهفته میگویند. دندان نهفته، علاوه بر احتمال عفونت، باعث آسیب به دندانهای سالم نیز میشود. در این شرایط، پزشک برای درمان جراحی نسج سخت را پیشنهاد میدهد. ما در این مقاله قصد داریم که این جراحی را مورد بررسی قرار دهیم. برای آشنایی با نکات مهم مربوط به این جراحی مانند مراقبتهای بعد از جراحی، مراحل جراحی و… تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.

جراحی نسج سخت چیست؟
جراحی نسج سخت در رشته دندانپزشکی شامل دستکاری یا درمان بافتهای سخت حفره دهان، عمدتاً دندانها و استخوان فک است. این روشها شامل انواع مداخلات جراحی، از کشیدن دندان ساده تا روشهای پیچیدهتر مانند پیوند استخوان و قرار دادن ایمپلنتهای دندان است. درمان کانال ریشه یا عصب کشی، نمونه دیگری از جراحی بافت سخت است که در آن بافت پالپ عفونی داخل دندان برداشته شده و با ماده پرکننده جایگزین میشود. جراحی بافت سخت اغلب زمانی ضروری است که پوسیدگی، آسیب یا بیماری به یکپارچگی ساختار دندانها یا استخوان فک آسیب میرساند.
جراحیهای بافت سخت مانند پیوند استخوان نقش مهمی در آمادهسازی بیماران برای ایمپلنتهای دندان دارند. در مواردی که استخوان فک به اندازه کافی ضخیم نیست یا خیلی نرم است، پیوند استخوان میتواند پایه محکمتری برای ایمپلنت ایجاد کند. سایر جراحیهای بافت سخت مانند اپیکواکتومی یا برداشتن انتهای ریشه برای درمان عفونت در ناحیه استخوانی اطراف انتهای دندان استفاده میشود که پس از درمان ریشه دندان ادامه مییابد. به طور کلی، جراحیهای بافت سخت در حفظ و بازیابی سلامت دهان و دندان ضروری هستند و به دندانپزشکان کمک میکنند تا دندانهایی را که تحت تاثیر تروما یا بیماری قرار گرفته اند، ترمیم و درمان کنند.
نسج دندان چیست؟
به بافت دندان نسج گفته میشود که شامل دو بخش نسج نرم و نسج سخت میشود. نسج نرم بافتهای نرم در اطراف دندان مانند لثهها هستند. نسج سخت که بافت سخت اطراف دندان است، بافت استخوانی است که ریشه دندان در آن قرار دارد. گیر کردن دندان یا نهفته شدن دندان در بافت نرم زمانی اتفاق میافتد که تاج دندان از لثه خارج شده و قابل مشاهده باشد، اما بقیه دندان همچنان در لثه بماند. در نسج سخت، دندانها به صورت کامل در استخوان فک باقی میمانند و قابل مشاهده نیستند.
تفاوت جراحی نسج سخت و نسج نرم
زمانی که تاج دندان به علتهای گوناگون از بین میرود، ریشه از نسج دندان خارج میشود. در بعضی شرایط برای خارج کردن ریشه، مقداری از بافت لثه باز میشود تا ریشه را از نسج نرم خارج شود، که به آن جراحی نسج نرم میگویند. اما هنگامی که ریشه دندان، به نسج سخت یا استخوان گیر کند، برای خارج کردن ریشه از نسج سخت دندانپزشک استخوان یا نسج سخت را جراحی میکند تا دندان را خارج کند. بعد از جراحی، لثه بخیه میشود و پس از گذشت چند روز بخیهها اگر قابل جذب نباشند، برداشته میشوند. این جراحیهای دندان سرپایی و بدون درد هستند.
مزایای جراحی نسج سخت
جراحی بر روی بافت سخت دندان برای اهداف درمانی مزایای مختلفی را به همراه دارد. این روش جراحی دندان نهفته را خارج میکند و از بروز برخی مشکلات دیگر در دهان جلوگیری میکند. به صورت کلی مزایای جراحی بافت سخت دندان عبارتند از:
- ترمیم دندان: جراحیهای بافت سخت فرم و عملکرد دندانهایی را که در اثر پوسیدگی، آسیب یا بیماری آسیب دیده اند، بازیابی میکنند.
- حفظ استخوان: روشهایی مانند پیوند استخوان به تقویت و حفظ استخوان فک و حفظ ساختار و یکپارچگی آن کمک میکنند.
- بهبود سلامت دهان و دندان: با درمان شرایطی مانند پوسیدگی دندان و بیماری لثه، جراحیهای بافت سخت به طور قابل توجهی سلامت کلی دهان را بهبود میدهد.
- تسکین درد: بسیاری از جراحیهای بافت سخت، مانند درمان ریشه، درد و ناراحتی ناشی از عفونتها و بیماریهای دندانی را کاهش میدهند.
- آمادهسازی ایمپلنت دندان: پیوند استخوان، دهان را برای قرار دادن صحیح ایمپلنتهای دندان آماده میکند و پایهای قوی و دائمی ایجاد میکند.
- افزایش زیبایی: جراحیهای بافت سخت زیبایی لبخند شما را افزایش میدهد. همچنین دندانهای آسیب دیده را بازسازی و ناهنجاریهای استخوان فک را برطرف میکند.
- از آسیب بیشتر جلوگیری میکند: این جراحیها از آسیب بیشتر به دندانها و فک جلوگیری، پیشرفت بیماریهای دندان را متوقف و از عوارض احتمالی جلوگیری میکنند.
- افزایش طول عمر دندان: با درمان بافتهای سخت دندان، این روشها میتوانند طول عمر دندانها را افزایش داده و نیاز به کشیدن دندان را کاهش دهند.

چرا به جراحی نسج سخت نیاز داریم؟
دلایل مختلفی وجود دارد که ما به شما برای رفع این مشکلها، جراحی بافت سخت دندان را توصیه میکنیم. ما در کلینیک بلویتا شرایط شما را بررسی میکنیم و بر اساس آن تصمیم میگیرم که آیا نیاز به جراحی دارید یا خیر. شرایط و دلایلی که نیاز به جراحی نسج سخت دارند عبارتند از:
- پوسیدگی بیش از حد دندان، عفونت و نیازهای ارتودنسی
- بریسها و کشیدن دندان
- درمانهای پزشکی و دندانهای آسیبدیده
- دندان عقل نهفته
- قطعات ریشه باقی مانده و دندانهای شکسته
- کیست یا تومور
- شکستگی فک
- ایمپلنتهای دندان
- عفونت مزمن پس از درمان ریشه
پوسیدگی بیش از حد دندان، عفونت و نیازهای ارتودنسی
جراحی دهان، مانند کشیدن دندان، در موارد پوسیدگی شدید دندان، عفونتها یا درمانهای ارتودنسی مانند بریس ضروری است. کشیدن دندان به رفع مشکلات مربوط به ازدحام و تراکم بیش از حد دندان ها، تاخیر در رویش و رشد دندانهای دائمی کمک میکند و تنظیمات ارتودنسی را آسان میکند.
بریسها و کشیدن دندان
افرادی که تحت درمان ارتودنسی با بریس قرار میگیرند، برای ایجاد فضای مناسب، برای تراز مناسب نیاز به کشیدن دندان دارند. در برخی شرایط کشیدن دندان، تاثیر روشهای ارتودنسی را بیشتر و بهتر میکند. بنابراین در این شرایط نیاز به جراحی بافت سخت دندان است.
درمانهای پزشکی و دندانهای آسیبدیده
بیمارانی که تحت درمانهای پزشکی مانند شیمیدرمانی یا آماده شدن برای پیوند عضو هستند، برای حفظ سلامت دهان و دندان نیاز به کشیدن دندانهای آسیبدیده دارند. برداشتن دندانهای آسیب دیده به جلوگیری از عوارض و عفونتها در طول درمانهای پزشکی کمک میکند.
دندان عقل نهفته
دندان عقل نهفته که باعث درد، عفونت یا مشکلات دندانی میشود، معمولا نیاز به کشیدن جراحی دارد. این جراحی یکی از جراحیهای رایج دهان است. جراحی دندان عقل درد و احتمال عفونت را کاهش میدهد و از عوارض بیشتر مرتبط با نهفتگی دندان عقل جلوگیری میکند.
قطعات ریشه باقی مانده و دندانهای شکسته
جراحی دهان در صورت وجود قطعات ریشه باقی مانده یا شکستگی دندان ضروری است. کشیدن دندانهای آسیب دیده، باعث حذف منابع احتمالی عفونت میشود و از سلامت کلی دهان حمایت میکند.
کیست یا تومور
اگر فردی در دهان خود کیست یا تومور داشته باشد، بهتر است با پزشک مشورت کند. معمولا پزشک برای درمان کیست یا تومور دهان جراحی نسج سخت را پیشنهاد میکند. جراحی دهان برای رسیدگی به این ناهنجاری ها، جلوگیری از رشد بیشتر و تضمین سلامت بافتهای اطراف ضروری است.
شکستگی فک
حوادثی که منجر به شکستگی فک میشوند، نیاز به جراحی دهان برای ثابت نگه داشتن و تراز کردن فک و دندانها دارند. در این شرایط، روشهای جراحی به بازیابی عملکرد و یکپارچگی ساختاری فک، کمک میکنند.
ایمپلنتهای دندان
عمل بافت سخت دهان برای قرار دادن ایمپلنتهای دندان، مخصوصا در مواردی که یک دندان به دلایل مختلف کشیده شده، بسیار مهم است. این روش شامل کاشت ریشههای دندان مصنوعی برای حمایت از دندانهای مصنوعی است که راه حلی دائمی و طبیعی برای جایگزین شدن با دندان طبیعی ارائه میکند.
عفونت مزمن پس از درمان ریشه
در مواردی که عفونت مداوم در اطراف ریشه دندانهایی که تحت درمان ریشه یا عصب کشی قرار میگیرند، وجود دارد، نیاز به جراحی دهان مانند اپیکواکتومی وجود دارد. این روش درمانی معمولا شامل برداشتن قسمت عفونی ریشه دندان برای از بین بردن منبع عفونت است.
نکته: درک دلایل مختلف برای جراحی دهان بر اهمیت مداخلات دندانپزشکی به موقع برای حفظ سلامت دهان، رسیدگی به نگرانیهای خاص دندانی و اطمینان از سلامت کلی مفید است.

مراحل جراحی نسج سخت در کلینیک دندانپزشکی بلویتا
اگر به جراحی نسج سخت نیاز داشته باشید، ما به شما توصیه میکنیم قبل از انجام جراحی، حتما از مراحل آن مطلع شوید. مراحل جراحی نسج سخت، عبارتند از:
- بررسی تاریخچه پزشکی
- اسکن، اشعه ایکس و آزمایش خون
- تیم جراحی
- جراحی نسج سخت
بررسی تاریخچه پزشکی
ما قبل از شروع هر گونه جراحی بافت سخت در کلینیک بلویتا، ارزیابی کاملی از تاریخچه پزشکی کامل بیمار انجام میدهیم. این مرحله درک جامعی از وضعیت سلامتی بیمار و هر عامل بالقوهای که ممکن است بر روند جراحی تأثیر بگذارند، به ما دهد.
اسکن، اشعه ایکس و آزمایش خون
قبل از جراحی، روشهای تشخیصی توصیه شده شامل اسکن، اشعه ایکس و آزمایش خون است. این ابزارهای تشخیصی اطلاعات ضروری را در مورد سلامت دهان و دندان شما در اختیار متخصصان ما قرار میدهد. اینم اطلاعات به ما برای برنامه ریزی دقیق برای جراحی کمک میکنند.
تیم جراحی
جراحیهای بافت سخت در کلینیک دندانپزشکی بلویتا توسط جراحان مجرب دهان و فک و صورت انجام میشود. این متخصصان سطح بالایی از تخصص را در روشهای جراحی دارند و نتایج مطلوب را تضمین میکنند. ما برای انجام جراحی از بیحسی موضعی استفاده میکنیم تا عوارض داروهای بیهوشی کاهش پیدا کند و سرعت بهبود بیمار بیشتر شود.
جراحی نسج سخت
در جراحی بافت سخت دندان معمولا برای خارج کردن دندان نهفته از نسج سخت، جراح یک برش در بافت سخت ایجاد میکند. پس از ایجاد برش جراح، استخوانهای دور دندان را بر میدارد و پس از آن دندان نهفته را تقسیم میکند و برای بیرون آوردن آن از بافت سخت، دندان را برش میدهد.
اقدامات مراقبتی بعد از جراحی نسج سخت
شما بعد از انجام هر نوع جراحی نیاز است که برخی نکات و اصول را رعایت کنید. این اقدامات مراقبت، باعث بهتر و سریعتر شدن روند درمان و پیشگیری از بروز عوارض احتمالی میشوند. اقدامات مراقبتی بعد از جراحی بافت سخت دندان عبارتند از:
- مصرف صح داروها
- رعایت اصول بهداشت دهان و دندان
- خودداری از انجام فعالیتهای سنگین به مدت یک هفتهعدم استفاده از دخانیات و الکل
- استفاده از کمپرس یخ در ۲۴ ساعت اول پس از جراحی
- استفاده از دهانشویه توصیه شده توسط پزشک
- استفاده از رژیم غذایی نرم و خنک
کلام پایانی
جراحی بر روی بافت سخت دندان به دلایلی که در بالا ذکر کردیم، یک درمان بسیار مهم و ضروری است. این جراحی مراحل مختلفی مانند بررسی سابقه پزشکی بیمار دارد و معمولا برای خارج کردن دندان نهفته در بافت سخت انجام میشود. اگر میخواهید که روند درمان و بهبود شما سریعتر شود و از مشکلات دیگر دندان و دهان جلوگیری کنید، ما به شما پیشنهاد میکنیم که حتما اقدامات مراقبتی بعد از جراحی را به صورت دقیق انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید