• aparat
سیلانت دندان

سیلانت (شیارپوش) دندان کودکان: سدی در برابر پوسیدگی!

آموزش عادات بهداشتی مناسب به کودکان مانند مسواک‌زدن منظم و استفاده از نخ دندان، بهترین راه جهت مراقبت و حفظ سلامت دندان آن‌ها است. با این حال، روش دیگری برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان وجود دارد که سیلانت (شیار پوش) دندان نامیده می‌شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا به طور کامل با این تکنیک محافظتی آشنا شده و انتخابی درست برای محافظت دندان فرزندتان داشته باشید.   

سیلانت دندان چیست؟

سیلانت (شیار پوش) یک ماده حفاظتی و تقریباً هم‌رنگ با دندان است که برای کاهش پوسیدگی دندان کودکان بر روی دندان‌های آسیا قرار داده می‌شود. از این طریق سطح جونده‌ و شیارهای موجود کم‌عمق شده و از تجمع بقایای مواد غذایی و در نهایت پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند. این ماده بر روی دندان‌های دائمی کودک استفاده می‌شود. دسترسی به برخی دندان‌ها با مسواک یا نخ دندان کار آسانی نیست. سیلانت کمک می‌کند تا با ایجاد لایه حفاظتی، پوسیدگی و حفرات دندان کودک به حداقل برسد.  

آیا سیلانت دندان کودکان نیاز به بیهوشی دارد؟

استفاده از سیلانت دندان یک روش بدون درد بوده و حتی نیازی به تزریق ماده بی‌حس‌کننده ندارد. انجام این کار بدون هیچ‌گونه تزریق، سوراخ‌کردن و یا عمل دردآوری قابل انجام است. اجرای این روش درمانی در مطب دندانپزشکی بسیار سریع خواهد بود. این مقاوم‌سازی می‌تواند تا 80 درصد از دندان‌ها در برابر پوسیدگی محافظت کند. 

مراحل انجام سیلانت

دندانپزشک اطفال پس از بررسی و معاینه دندان کودک، شیار پوش را با رعایت مراحل زیر بر روی دندان او قرار می‌دهد.

  1. دندان‌ها از پلاک یا ذرات غذا تمیز شده و پس از آن به طور دقیق از نظر پوسیدگی بررسی می‌شوند.
  2. دندان مورد نظر خشک شده و با استفاده از مواد جاذب رطوبت در تمام مراحل خشک باقی می‌ماند.
  3. از ژل اچ برای افزایش چسبندگی میان دندان و سیلانت استفاده می‌شود. سپس دندان دوباره شسته و خشک می‌شود.
  4. در این مرحله ژل سیلانت بر روی سطح جونده دندان قرار داده می‌شود.
  5. در نهایت از یک اشعه LED آبی جهت استحکام مواد بر روی دندان استفاده می‌شود.
سیلانت دندان کودکان

سیلانت برای کدام کوکان استفاده می‌شود؟

به طور کلی کودکان در سنین 6 تا 14 سال می‌توانند از سیلانت دندان استفاده کنند. بسیاری از دندانپزشکان توصیه می‌کنند که پس از رشد اولین دندان آسیا می‌توان دندان کودک را به کمک سیلانت از پوسیدگی محافظت کرد. اما توجه به این نکته ضروری است که بهتر است تا با مشورت با بهترین پزشک اطفال و معاینه دقیق دندان فرزندتان به انجام این روش درمانی بپردازید.

استفاده از سیلانت دندان برای بزرگسالان

اگرچه بهترین زمان برای استفاده از شیار پوش در کودکی است، اما افراد دیگر نیز می‌توانند از این روش پیشگیرانه استفاده کنند. از این طریق بزرگسالانی که دارای دندان‌های مستعد پوسیدگی هستند، می‌توانند با بهره‌گیری از این سیلانت، از پوسیدگی دندان خود جلوگیری نمایند.

نحوه نگهداری و ماندگاری سیلانت

پس از قرار دادن سیلانت بر روی دندان کودک، این ماده برای زمان زیادی می‌تواند از دندان محافظت کند. اما به این معنا نیست که سیلانت جایگزین مسواک و نخ دندان بوده و دیگر نیازی به رعایت نکات بهداشتی دندان وجود ندارد. بلکه رعایت نکردن این موارد باعث صدمه به درمان انجام شده و همچنین تخریب دیگر دندان‌ها می‌شود. در نتیجه لازم است با مراقبت از دندان‌های فرزندتان از پوسیدگی و تشکیل حفرات پیشگیری نمایید.

استفاده از شیار پوش کمک می‌کند تا دندان فرزندتان تا حدود 10 سال از پوسیدگی محافظت شود. البته لازم است تا با رعایت چکاپ‌های منظم، دندانپزشک خود را از وضعیت سیلانت آگاه نمایید تا در صورت نیاز به ترمیم آن بپردازد.

آیا سیلانت برای دندان‌های پوسیده هم قابل استفاده است؟

از آنجایی که شیار پوش به گونه‌ای طراحی شده است که تا با قرارگیری بر روی سطح جونده دندان از پوسیدگی و تخریب آن جلوگیری کند، استفاده از این ماده برای درمان دندان‌های پوسیده قابل انجام نیست. ممکن است دندانپزشک با معاینه و حذف پوسیدگی‌های ناچیز از سیلانت استفاده کند که این امر منوط به مشورت با پزشک متخصص خواهد بود. در نتیجه بهتر است تا با شروع رشد دندان از این روش پیش‌گیرنده استفاده شود.

شیارپوش دندان کودکان

مزایای سیلانت

هدف اصلی استفاده از شیار پوش پیشگیری از پوسیدگی دندان برای کودکان است. در مطالعه‌ای، کودکانی که از سیلانت استفاده نکرده بودند سه برابر بیشتر از کودکانی که این روش درمانی را انجام داده بودند، دچار پوسیدگی دندان شدند. همچنین این اقدام پیشگیرانه سبب می‌شود تا هزینه‌های خدمات دندانپزشکی برای فرزندتان کاهش یابد، زیرا که کودک در آینده با مشکلات کمتری در رابطه با سلامت دندان خود دچار خواهد شد.

محدودیت‌های سیلانت

به طور کلی استفاده از سیلانت عوارضی را در پی نخواهد داشت. یکی از این مواردی که ممکن است کودک به آن دچار شود، حساسیت و واکنش‌ آلرژیک به ماده شیمیایی موجود در سیلانت است. اگرچه احتمال این مورد بسیار کم است اما لازم است تا با ارائه شرح‌حال کاملی از فرزند خود به پزشک متخصص، از خطرات احتمالی جلوگیری نمایید.

یکی از خطرات سیلانت این است که در طی زمان بخشی از آن ممکن است جدا شود و بخشی به دندان بچسبد یا حتی سیلانت به خوبی روی دندان را پوشش نداده باشد. در صورت بروز این اتفاق، دندان موردنظر دچار پوسیدگی شده و در این مرحله باید قسمت زیادی از دندان پر شود. با عکس‌برداری به طور دقیق‌تری می‌توان این مسئله را متوجه شد، در نتیجه باید کودک به طور منظم با پزشک خود در تماس باشد.

کلام آخر

استفاده از سیلانت دندان کودکان راهی کارآمد و مؤثر جهت پیشگیری از پوسیدگی دندان است. این روش درمانی ساده مزایای زیادی برای سلامت دهان و دندان فرزندتان به همراه خواهد داشت. استفاده از این تکنیک در کنار رعایت دیگر اقدامات بهداشتی مراقبت از دندان، حفاظت از دندان فرزند شما را تضمین می‌کند.  

منبع : sproutpediatricdentistry

  • شبکه های اجتماعی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *