۱۴ تیر ۱۴۰۳
بلیچینگ دندان چیست و چرا از آن استفاده کنیم؟انواع جراحی دندان
جراحی دندان به هر عمل جراحی بر روی دندانها، لثه، فک یا سایر ساختارهای دهانی گفته میشود. این جراحی میتواند شامل کشیدن، ایمپلنت، پیوند لثه و جراحی فک باشد جراحی دهان معمولاً توسط جراح فک و صورت یا پریودنتیست انجام میشود.
جراحی دندان چیست؟
جراحی دهان و دندان یک اصطلاح گسترده برای هر عملی است که روی دندان، لثه، فک یا ساختارهای اطراف دهان و صورت شما انجام میشود. این جراحی شامل طیف گستردهای از روشها، از جمله کشیدن دندان، پیوند استخوان دندان، پیوند پریودنتال (لثه) و جراحی فک است.
چرا جراحی دندان انجام میشود؟
شما احتمال دارد به دلایل مختلفی به جراحی دهان و دندان نیاز داشته باشید. دندانپزشک شما زمانی این نوع از جراحی را توصیه میکند که موارد زیر را داشته باشید:
- پوسیدگی وسیع دندان
- دندانهای شکسته
- بیماری لثه
- دندانهای نهفته
- دندانهای از دست رفته
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی
- سرطان دهان

انواع مختلف جراحی دندان
چندین نوع عمل جراحی دهان وجود دارد که برخی از رایجترین آنها عبارتاند از کشیدن دندان، پیوند استخوان دندان، ایمپلنت دندان، جراحی پریودنتال، جراحی فک اصلاحی و ترمیم شکاف لب. در ادامه به بررسی آنها پرداختهایم.
کشیدن دندان
رایجترین نوع جراحی دندان کشیدن دندان است. در صورت داشتن پوسیدگی شدید دندان، بیماری لثه (پریودنتیت)، ترومای دندان یا عوارض دندانعقل، کشیدن دندان توصیه میشود. گاهی اوقات کشیدن دندان برای آماده سازی شما برای استفاده از پروتزهای مصنوعی یا سایر وسایل مصنوعی انجام میشود. اکثر دندانپزشکان ترجیح میدهند در صورت امکان دندانهای طبیعی را حفظ کنند، اما گاهی اوقات کشیدن دندان برای حفظ سلامت کلی دهان شما ضروری است. علاوه بر این، بسیاری از دندانپزشکان کشیدن دندان عقل را بهعنوان یک اقدام پیشگیرانه برای کاهش خطر پوسیدگی، تحلیل استخوان و سایر مشکلات توصیه میکنند.
پیوند استخوان دندان
پیوند استخوان دندان روشی است که پزشک برای جاگیری درست ایمپلنت تعدادی استخوان را به فک پیوند زده و از وجود تعداد درست استخوان دندان در فک اطمینان حاصل میکند.
ایمپلنتهای دندانی
ایمپلنتهای دندانی گزینهای قابل اطمینان برای جایگزینی دندان هستند. پایههای ایمپلنت از تیتانیوم یا زیرکونیوم ساخته شدهاند و برای جایگزینی ریشه دندانهای از دست رفته در فک شما جایگذاری میشوند. هنگامی که محل ایمپلنت بهبود یافت، میتوان آن را با روکشهای دندان، بریجهای دندانی یا دندان مصنوعی ترمیم کرد.
جراحی پریودنتال
اگر از بیماری پریودنتیت رنج میبرید، متخصص لثه میتواند جراحی لثه را توصیه کند. در این روش، جراح برشهایی در امتداد خط لثه ایجاد میکند تا قسمت آسیب دیده به طور موقت از دندانهای شما دور باشد. سپس جراح ریشههای دندان شما را تمیز میکند و پلاکها و باکتریهایی را که در زیر لثههای شما جمع شدهاند پاک میکند. در نهایت، بافت لثه را در جای خود قرار میدهد و بخیه زده میشود. گاهی اوقات، جراحی پریودنتال منجر به پوسیدگی لثه نیز میشود که در این موقعیت امکان دارد به پیوند لثه نیاز داشته باشید. در طی جراحی پیوند لثه، جراح ناحیه از دست رفته بافت لثه را با بافت اهداکننده جایگزین میکند همچنین بافت پیوندی میتواند از سقف دهان شما نیز گرفته شود.
جراحی اصلاحی فک
جراحی اصلاحی فک که به آن جراحی ارتوگناتیک نیز گفته میشود. عبارت است از اصلاح مشکلات اسکلتی استخوانهای فک. این روش درمانی میتواند برای بهبود عملکرد جویدن، اصلاح ناهماهنگی فک یا رفع عدم تعادل صورت، توصیه شود. از جراحی اصلاحی فک نیز میتوان برای کاهش درد ناشی از اختلال عملکرد فک استفاده کرد.
ترمیم شکاف سقف دهان و لب
شکاف سقف دهان و لب زمانی رخ میدهد که ساختارهای صورت به طور کامل در دوران جنینی در رحم مادر رشد نکنند. جراحان دهان و فک و صورت معمولاً برای بازگرداندن عملکرد طبیعی غذا خوردن و کمک در گفتار کودک در مراحل بعدی زندگی، شکاف لب و سقف دهان را ترمیم میکنند.

قبل از جراحی دندان چه اعمالی انجام میشود؟
پزشک شما یک آزمایش کامل برای بررسی دندانها، لثهها، مفاصل فک و ساختارهای اطراف محل جراحی انجام میدهد همچنین پزشک عکسهای اشعه ایکس و اسکنهای دندانی نیز میگیرد تا دید واضحی از ریشههای دندان، استخوان فک، اعصاب و سایر نشانههای مهم دهان شما داشته باشند.
جراحی دندان چگونه انجام میشود؟
در حین جراحی دهان و دندان برشهایی توسط جراح روی لثه ایجاد میشود و به طور موقت بافت برش داده شده عقب برده میشود و در مرحله بعد جراح ریشه دندانها را ضدعفونی کرده و هرگونه پلاک و باکتریی که زیر لثهها جمع شدهاند را از بین میبرد و در مرحله آخر بافت برش داده شده توسط جراح در جای خود قرار گرفته و بخیه زده میشود.
خطرات یا عوارض جراحی دندان چیست؟
مانند جراحیهای دیگر، شما باید از خطرات یا عوارض مرتبط با جراحی دهان و دندان آگاه باشید. این عوارض یا خطرات شامل موارد زیر میشوند:
- عفونت
- آسیب به دندانهای مجاور
- بیحسی طولانی مدت
- ریشه باقی مانده دندان
- مشکلات سینوسی
شما میتوانید با پیروی از دستورالعملهای بعد از عمل و مصرف تمام داروها طبق دستور پزشک، خطر ابتلا به این عوارض را به حداقل برسانید. در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی، پیشنهاد میشود که به پزشک متخصص مراجعه کنید.
کلام پایانی
فناوریهای مدرن جراحی به پزشک جراح کمک میکند تا با استفاده از روشهای کم خطر مراقبتهای پیشرفتهای را ارائه دهد. جراحی دهان و دندان نیز میتواند سلامت دندانها، لثهها و مفاصل فک شما را بهبود ببخشد و عوارض دردناک بیماری را کاهش دهد و همینطور کیفیت زندگیتان را نیز بهبود بخشد.
زمانهای بهبودی از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما بیشتر افراد پس از حدود یک هفته دوباره احساس بهبودی میکنند. هر چه جراحی دهان شما گستردهتر باشد، زمان بیشتری برای بهبودی نیاز خواهید داشت. در طول این مدت، پزشک متخصص به شما داروهایی میدهد تا درد کمتری تحمل کنید.
اگر دندان، لثه یا فک درد دارید، فوراً با پزشک خود در میان بگذارید. اگر اخیراً تحت عمل جراحی دهان قرار گرفتهاید و دردی دارید که با دارو از بین نمیرود یا اگر تب یا عفونت در محل جراحی تجربه کردید فوراً با جراح خود تماس بگیرید. این علائم هشدار دهنده میتواند نشان دهنده عفونت باشد که باید به سرعت درمان شود.
کشیدن دندان معمولاً حدود 30 دقیقه طول میکشد، اما جراحی فک معمولاً حداقل دو تا سه ساعت طول میکشد.
دیدگاهتان را بنویسید