۱۴ تیر ۱۴۰۳
بلیچینگ دندان چیست و چرا از آن استفاده کنیم؟دندان مصنوعی: انواع و کاربرد!
ساختار دندان در اثر آسیبهای مختلف مانند ساییدگی و پوسیدگی، ضربه یا سن بالا ممکن است دچار مشکلات مختلفی شود و حتی باعث شود فرد دندان خود را از دست بدهد. این امر تأثیر زیادی بر زیبایی لبخند خواهد داشت و همچنین مصرف مواد غذایی را با مشکل روبرو میکند. بهعلاوه ساختار فک و دهان از بین خواهد رفت. یکی از راههای بهبود این مشکل استفاده از دندان مصنوعی است که بر اساس نوع قرارگیری در لثه، کاربرد، جنس بدنه و دیگر فاکتورها برای هر بیمار ساخته میشود. با ما در این مقاله همراه باشید تا با نحوه ساخت و استفاده از دندان مصنوعی آشنا شوید.
دندان مصنوعی چیست؟
دندان مصنوعی ابزارهای دهانی متحرکی هستند که جایگزین دندانهای از دست رفته در فک بالا، فک پایین یا هر دو میشوند. این پروتزهای مصنوعی را از موادی مانند اکریلیک، رزین، نایلون، فلز و یا چینی میسازند تا ظاهری شبیه به دندان طبیعی داشته باشد.

انواع دندان مصنوعی
انواع مختلفی از دندان مصنوعی در دندانپزشکی وجود دارد. انتخاب پروتز مناسب بر اساس نیازهای منحصر به فرد ساختار دهان هر فرد انجام میشود. برخی از انواع دندانمصنوعی عبارتاند از:
پروتز کامل
این نوع از دندان مصنوعی، جایگزین قوس کامل دندانهای از دست رفته میشود. پروتز کامل روی لثهها قرار میگیرد و روی کام (سقف دهان) یا برجستگی استخوان فک پایین قرار میگیرد. گاهی اوقات ممکن است لازم باشد از چسب دندانمصنوعی جهت محکم نگه داشتن آن در جای خود استفاده شود.
دندان مصنوعی نیمه آماده
در صورتی که تعداد کمی از دندانهای خود را در یک یا هر دو فک از دست داده باشید، دندان مصنوعی نیمه ممکن است گزینه مناسبی باشد. پروتزهای نیمه، گیرههای مخصوصی دارند که در اطراف دندانهای طبیعی باقی مانده، قلاب میشوند و از این طریق ثبات بیشتری را ایجاد میکنند.
دندان مصنوعی آماده
گاهی اوقات افراد قبل از اینکه بتوانند از دندانمصنوعی استفاده کنند نیاز به کشیدن دندان دارند. پروتز آماده وسیلهای است که بلافاصله پس از کشیدن دندان میتوان از آن استفاده کرد. در اکثر موارد، پروتزهای آماده ابزارهای موقتی هستند. پس از بهبودی، دندانپزشک آنها را با دندانمصنوعی نهایی بیمار جایگزین میکند.
پروتزهای نگهدارنده ایمپلنت
این دندانها بهجای تکیه بر برجستگی استخوان فک و لثه، به ایمپلنتهای دندانی متصل میشوند. ایمپلنتهای دندانی پایههای کوچکی هستند که جراحان جهت جایگزینی ریشه دندانهای از دست رفته در استخوان فک قرار میدهند. این ابزار نیز مانند پروتزهای غیر ایمپلنتی، قابل جابهجایی هستند.
پروتزهای متکی به ایمپلنت
بر خلاف انواع دیگر دندان مصنوعی، پروتزهای متکی به ایمپلنت (که پروتزهای دائمی یا پروتزهای هیبریدی نیز نامیده میشوند) غیر قابل جابجایی هستند. به این معنی که فقط دندانپزشک میتواند آنها را خارج کند. دندانپزشکان برای افرادی که نمیخواهند از دندانمصنوعی متحرک استفاده کنند، پروتزهای دارای ایمپلنت را توصیه میکنند. نقطه ضعف پروتز غیر متحرک این است که به تمیز کردن روزانه دقیقتری نیاز دارد تا سلامت دهان و دندان برقرار باشد.
انتخاب دندان مصنوعی مناسب
دندانپزشک لازم است ابتدا فک، لثه و هر دندان باقیمانده را معاینه کند. همچنین برای بررسی ضخامت استخوان فک ممکن است از عکس اشعه ایکس دندان استفاده نماید. پروتز مناسب برای هر فرد به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- تعداد دندانهای از دست رفته
- مدت زمان از دست دادن دندان
- تراکم و حجم استخوان فک
- ساختار فک بالا و پایین
- ترجیحات شخصی هر فرد

نحوه ساخت دندان مصنوعی
جهت استفاده از دندان مصنوعی مراحل مختلفی باید طی شود. این مراحل عبارتاند از:
- برداشتن قالبهای دندانی: ابتدا دندانپزشک از فک بالا و پایین عکس میگیرد. عکسبرداری شامل لثهها و دندانهای باقی مانده میشود.
- ساخت مدل دندانپزشکی: دندانپزشک نمونهبرداری شما را به آزمایشگاه ارسال میکند تا برای ساخت دندانمصنوعی سفارشی استفاده شود. در مرحله بعد، متخصص دندانپزشکی از مواد مختلفی مانند اکریلیک، نایلون یا رزین برای ساختن پایه دندانمصنوعی جدید استفاده خواهد کرد. در نهایت، دندانهای مصنوعی برای بیمار آماده میشود و اطمینان حاصل میشود که بهدرستی رویهم قرار میگیرند.
- پولیش کردن دندان مصنوعی: پس از آمادهسازی، پروتز باید ابتدا براق شود تا ظاهری طبیعی داشته باشد و با دندان طبیعی همخوانی داشته باشد.
سفارش دندان مصنوعی در دندانپزشکی بلویتا
مرکز دندانپزشکی بلویتا یکی از مجهزترین و بهروزترین مطبهای دندانپزشکی کشور است که تمرکز اصلی آن بر روی درمان و ارائه خدمات دهان و دندان به کودکان است. فرزندان شما میتوانند مراقبتهای لازم جهت محافظت از دهان و دندان خود را در این مرکز آموزش ببیند. علاوه بر طراحی و ایجاد محیطی مناسب برای فرزندان شما، خدمات متنوعی برای افراد با سنین بالاتر نیز وجود دارد. شما میتوانید برای بررسی دقیق و معاینه تخصصی به این مرکز مراجعه نمایید تا در صورت نیاز دندانمصنوعی را با توجه به فاکتورهای موردنظر خود سفارش دهید. برای آگاهی از شرایط معاینه و سفارش دندانمصنوعی شما میتوانید با شماره تماسهای مندرج بر روی سایت تماس حاصل فرمایید.

مزایای دندان مصنوعی
پروتزهای مصنوعی مزایای زیادی دارند، برای مثال عملکرد فک در جویدن بهبود مییابد. همچنین ظاهر لبخند ارتقا یافته و عملکرد گفتار بهتر میشود. بهعلاوه استفاده نکردن از دندانها برای مدت طولانی میتواند ساختار فک و لثه را تغییر دهد که پروتز مصنوعی میتواند این مشکل را برطرف نماید.
معایب دندان مصنوعی
پروتزهای مصنوعی با وجود مزایای زیادی که برای بهبود سلامت دهان و دندان دارند، برخی مشکلات را با خود به همراه دارد. بهعنوان مثال، دندانمصنوعی بدون گیره برای برخی افراد در هنگام استفاده از آن و هنگام صحبت کردن یا جویدن تکان میخورد یا از جای خود خارج میشود. علاوه بر این موضوع، استخوان فک به دنبال از دست دادن دندان بهتدریج کوچک میشود و منجر به افتادگی صورت خواهد شد.
مراقبت از دندانمصنوعی
مراقبت و نگهداری مناسب از دندان مصنوعی کمک میکند تا سلامت دهان و دندان در شرایط مناسبی باشد. در ادامه مواردی از دستورالعملهای کلی برای اطمینان از دوام پروتز مصنوعی را مشاهده مینمایید.
- دندانهای مصنوعی خود را با استفاده از مسواک و خمیر دندان تمیز نمایید.
- لثهها، زبان، گونههای داخلی، سقف دهان و دندانهای سالم دیگر را دو بار در روز مسواک بزنید تا پلاکها و جرمها از بین بروند.
- در صورت لاغر یا چاق شدن صورت خود نیاز است به پزشک مراجعه نمایید تا دندان مصنوعی جدیدی برای شما طراحی کند، در غیر این صورت ممکن است مشکلات زیادی را در انجام کارهای روزمره داشته باشید.
جایگزین دندانمصنوعی
بهطورکلی دو جایگزین اصلی برای دندان مصنوعی وجود دارد: ایمپلنت دندان و بریج دندان. در ادامه راجع به هرکدام میخوانید.
ایمپلنتهای دندانی
ایمپلنتهای دندانی رایجترین جایگزین برای دندان مصنوعی هستند. ایمپلنت اعصاب فک را تحریک میکنند و از دست رفتن استخوان را متوقف مینمایند. اعصاب دندان سیگنالهایی را به مغز ارسال میکند و در عوض مغز مواد مغذی را به فک میفرستد و آن را قوی و سالم نگه میدارد. ایمپلنتهای دندان معمولاً گرانتر از دندانمصنوعی هستند، اما با مراقبت مناسب میتوانند تا آخر عمر دوام داشته باشند.
بریجهای دندان
اگر هنوز چندین دندان سالم در دهان وجود داشته باشد، بریجهای دندان جایگزین مؤثری هستند. بریجها برای افرادی که حدود یک تا سه دندان از دست رفته پشت سر هم دارند بهترین کارایی را خواهند داشت.
کلام آخر
دندان مصنوعی یکی از روشهای پرکاربرد جهت بهبود ساختار دهان و دندان است. این ابزار باتوجه به نیازهای شخصی، سن و دیگر پارامترها طراحی میشود. به همین جهت لازم است برای داشتن پروتز مصنوعی به مرکز تخصصی و معتبر دندانپزشکی مراجعه نمایید.
پاسخ به این سؤال برای هر کسی متفاوت است. عادت کردن به پروتزهای جدید ممکن است هفتهها یا گاهی ماهها طول بکشد. ممکن است در طی چند هفته اول به چندین مراجعه به پزشک نیاز داشته باشید. مرکز دندانپزشکی بلویتا آماده طراحی و ساخت دندانمصنوعی مورد نیاز شما در سریعترین زمان ممکن است.
دیدگاهتان را بنویسید