• aparat
عوارض بیهوشی در کودکان

عوارض بیهوشی در دندانپزشکی کودکان : راهنمایی جامع برای والدین!

استفاده از مواد بیهوش‌کننده برای کنترل ترس و دلهره کودکان از دندان‌پزشکی در سال‌های اخیر افزایش داشته است. اگرچه ممکن است این‌گونه به نظر برسد که بیهوشی راه‌حلی مطمئن و کمک‌کننده برای کودکان درگیر با فوبیا از محیط دندان‌پزشکی است، آشنایی و بررسی خطرهای احتمالی این امر بسیار حائز اهمیت است. استفاده از مواد بیهوش‌کننده برای کودکان می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری را به همراه داشته باشد که پزشک متخصص و همچنین والدین کودک باید آن‌ها را در نظر داشته باشند. در این مقاله، هرآنچه لازم است تا درباره انتخاب روش درمانی مناسب برای دندان فرزندتان بدانید، آورده شده است.

انواع روش بیهوشی جهت درمان دندان کودکان

داروهای بیهوشی می‌توانند به شکل‌های متفاوتی برای کودک تجویز شوند که بسته به نوع درمان انتخاب می‌شوند. برای مثال چند روش در ادامه آورده شده است.

  • بیهوشی تنفسی: در این روش کودک به کمک یک ماسک و یا لوله‌ای در دهان بیهوش می‌شود. این روش معمولاً برای درمان‌های تهاجمی مثل جراحی استفاده می‌شود.
  • بیهوشی با داروهای وریدی: در این روش، مواد بیهوش‌کننده با دوزهای متفاوت به جریان خونی کودک تزریق می‌شود.
  • بیهوشی عمومی: استفاده از این روش به معنای به‌کارگیری داروهای شیمیایی جهت کاهش احساس به درد در سرتاسر بدن کودک است. در این روش رصد علائم حیاتی فرد بیمار بسیار حائز اهمیت بوده و تنها در موارد خاص از این روش استفاده خواهد شد.
  • استفاده از داروهای خوراکی: گاهی داروهای بیهوشی به‌صورت قرص، کپسول و یا شربت قبل از شروع جلسه درمانی به کودک تجویز می‌شود. این مورد برای کودکانی با اضطراب مدیریت شده قابل کاربرد است.

تفاوت عوارض بیهوشی در کودکان و بزرگسالان

مواد بیهوش‌کننده برای بزرگسالان و کودکان استفاده می‌شود. پزشک متخصص می‌تواند از این طریق علائم حیاتی بیمار را رصد کرده و همچنین درد و دلهرة بیمار از مراحل درمان را از بین ببرد. انواع مختلفی از این ترکیبات برای هر دو رده سنی استفاده می‌شود که کودکان به دلیل حساسیت بیشتر نوع و دوز ضعیف‌تری را دریافت می‌کنند. مواد بیهوش‌کننده مانند دیگر ترکیبات شیمیایی سبب بروز عوارض جانبی در فرد بیمار می‌شوند که این علائم در کودکان متفاوت از افراد بالغ خواهد بود. برخی از این تفاوت‌ها را در ادامه مشاهده می‌نمایید:

  • چالش‌برانگیز بودن پیش‌بینی واکنش‌های آلرژیک به مواد بیهوشی در کودکان
  • احتمال پاسخ متفاوت بدن کودکان به مواد بیهوش‌کننده به دلیل ترس و اضطراب زیاد
  • سیستم ایمنی ضعیف‌تر در کودکان جهت ریکاوری پس از بیهوشی
  • تاثیر احتمالی ترکیبات بیهوشی بر یادگیری و مهارت‌های شناختی کودکان

این در حالی است که بزرگسالان به دلیل در معرض بودن با ترکیبات شیمیایی متفاوت و همچنین مقاومت بیشتر در مقابل خطرات احتمالی، عوارض جانبی کمتری را تجربه خواهند کرد. به‌علاوه، افراد بالغ در مقایسه با کودکان، توانایی ارتباط با پزشک متخصص خود و بیان شفاف مشکلات سلامتی خود را داشته و از این طریق می‌توانند علائم خود را بهبود بخشند.

عوارض بیهوشی در دندانپزشکی کودکان

عوارض جانبی بیهوشی در کودکان

کودکان پس از بیهوشی ممکن است خطرات و عوارض کوتاه‌مدت و یا بلند مدتی را تجربه کنند که نیازمند توجه است. همچنین توجه به این نکته ضروری است که استفاده از مواد بیهوشی ممکن است در بعضی اوقات اجتناب‌ناپذیر باشد، در نتیجه بهتر است که برای درمان‌های معمول دندانپزشکی از این روش استفاده نشود. برخی از این عوارض را مشاهده می‌نمایید.

عوارض کوتاه‌مدت

استفاده از بیهوشی در دندانپزشکی کودکان سبب بروز علائم متفاوتی خواهد شد. در ادامه برخی از آن‌ها آورده شده است:

  • بی‌حالی، حالت تهوع و سرگیجه
  • تغییر در الگوهای رفتاری کودک
  • خونریزی‌های شدید
  • واکنش‌های آلرژیک به مواد بیهوشی

عوارض بلندمدت

از خطرات احتمالی بلندمدت پس از بیهوشی برای کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد مشکل در حافظه، یادگیری و الگوهای شناختی
  • تداخل در سیستم تنفسی کودک
  • ناتوانی در انجام حرکات فیزیکی

لازم به ذکر است که ممکن است کودک در چندین درمان هیچ عارضه یا مشکلی را احساس نکند، اما واضح است که با تکرار و در معرض قرار گرفتن هر چه بیشتر با مواد بیهوش‌کننده احتمال بروز عوارض بلندمدت، مانند اختلال در یادگیری و حافظه کودک را افزایش می‌دهد. اکثر کودکان توانایی تحمل درد ناشی از مراحل درمانی دندانپزشکی را دارند، تنها لازم است تا با مشاوره و آموزش مناسب ترس آن‌ها از این محیط کاسته شود. مرکز دندان‌پزشکی بلویتا با محیطی مناسب و کادری مجرب آماده ارائه خدمات دندان‌پزشکی بدون بیهوشی به فرزندان شما است.

خطرات بیهوشی برای کودکان زیر سه سال

همان‌طور که گفته شد، عوارض بیهوشی در کودکان نسبت به بزرگسالان بسیار متفاوت است، اما اهمیت این تفاوت در کودکان با سن پایین‌تر بیشتر خواهد بود. از آنجایی که کودکان زیر سه سال دارای سیستم بدنی نابالغ هستند (مانند کبد و کلیه که نقشی اساسی در حذف مواد شیمیایی دارند)، در نتیجه ممکن است عوارض بیهوشی را با شدت بیشتری تجربه کنند. همچنین سیستم تنفسی آن‌ها به طور کامل شکل نگرفته است و نیاز به اکسیژن‌رسانی بیشتری در مقایسه با دیگر کودکان دارند. به‌علاوه، امکان بیان درد و مشکلات برای این کودکان بسیار دشوارتر از کودکان در رده‌های سنی دیگر خواهد بود. این امر اهمیت ارائة خدمات دندان‌پزشکی بدون بیهوشی را بیش‌ازپیش آشکار می‌کند.

دندانپزشکی کودکان

راه‌حل کاهش عوارض جانبی پس از بیهوشی

گاهی شرایط بیمار به صورتی است که استفاده از مواد بیهوش‌کننده را اجتناب‌ناپذیر می‌کند، در این صورت لازم است تا با دانستن اقدامات موثر به برطرف کردن هرچه سریع‌تر عوارض جانبی بپردازید. به طور مثال بهتر است تا با ارائه شرح‌حال دقیق و مناسب و همچنین بیان کامل مشکلات جسمی و روانی، پزشک را از تمام جوانب آگاه کنید. تمام دستورات تجویزی پزشک را با دقت دنبال کرده و علائم مختلف را جدی تلقی کنید. همچنین لازم است که با پزشک معالج خود به طور منظم در تماس بوده و مشکلات خود را به طور کاملا شفاف با او در میان بگذارید.

راه‌حل های جایگزین بیهوشی کودکان برای درمان دندان

پس از بیان عوارض های جبران ناپذیر بیهوشی در کودکان ، حال نوبت آن رسیده که بدانیم آیا راه حل جایگزینی برای درمان دندان کودکان وجود دارد یا خیر ؟ 

پاسخ ما به این سوال ، بله است ! زیرا در کلینیک بلویتا با استفاده از متد‌های روانشاختی کودکان ، محیطی جذاب و دوست‌داشتنی برای کودک شما فراهم شده است تا همراه با بازی و سرگرمی ، بهداشت و سلامتی دندان های خود را  رعایت کنند . این محیط کودکان را به مراجعه دندانپزشکی ترغیب می کند و بدون نیاز به بیهوشی می‌توان دندان کودکان را درمان کرد .  می‌توانید برای مشاهده تصاویر و اطلاعات بیشتر درمورد کلینیک دندانپزشکی بلویتا ، گالری تصاویر مارا مشاهده نمایید . 

کلینیک دندان پزشکی کودکان بلویتا

کلام آخر

به طور کلی، حساسیت و آسیب‌پذیری بیشتر کودکان به مواد بیهوش‌کننده نشان‌دهنده اهمیت انتخاب هوشمندانه‌ی والدین، آموزش و مشاوره‌ی مناسب و بررسی دقیق‌تر مراکز درمانی است. با توجه به اینکه پیش‌بینی و رصد عوارض ناشی از بیهوشی در کودکان امری دشوار است، بهتر است تا با تعامل مناسب با آن‌ها ترسشان را از محیط دندان‌پزشکی کاهش داده و در نتیجه برای درمان دندان فرزندتان بدون نیاز به بیهوشی اقدام کنید. 

  • شبکه های اجتماعی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *