۱۴ تیر ۱۴۰۳
بلیچینگ دندان چیست و چرا از آن استفاده کنیم؟پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان : 4 روش تاثیرگذار !
پوسیدگی دندان یکی از رایجترین مشکلاتی است که بسیاری از کودکان در سراسر دنیا را درگیر میکند. با اینکه این موضوع باعث ایجاد درد، عفونت و حتی از دست دادن دندان کودک میشود، امری قابل کنترل است. دنبال کردن مراقبتهای بهداشتی و داشتن سبک زندگی سالم از سنین ابتدایی، میتواند به طور موثری در پیشگیری از پوسیدگی دندان تأثیرگذار باشد. در این مقاله به طور کامل با راههای پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان، علائم و درمان آن آشنا میشوید.
پوسیدگی دندان کودک چگونه به وجود میآید؟
پوسیدگی دندان به معنای تخریب لایه بیرونی سطح دندان (مینای دندان) است. این موضوع تقریباً از هر سنی میتواند شروع شود. تخریب مینای دندان میتواند باعث ایجاد حفره در دندان شود. زمانی که شکر و یا مواد غذایی حاوی کربوهیدرات بر روی دندان باقی بمانند، باکتریهای موجود در دهان آنها را به ترکیبات اسیدی تبدیل میکنند. از حضور باکتریهای مختلف، بقایای مواد غذایی، اسید تولید شده و بزاق دهان، مادة مخربی به نام پلاک بر روی دندان به وجود میآید. این امر به مرور زمان باعث میشود تا ترکیبات اسیدی سبب ایجاد حفره در دندان شوند. در کودکان، چهار دندان جلویی بیشتر در معرض پوسیدگی هستند.
کدام کودکان در معرض خطر پوسیدگی دندان هستند؟
از آنجایی که باکتریها در دهان همه از سنین کودکی حضور دارند، همه افراد در معرض پوسیدگی دندان هستند. اما برخی از کودکان احتمال بیشتری در مواجهه با این مشکل دارند:
- داشتن رژیم غذایی بر پایه شکر و کربوهیدرات
- استفاده از منبع آبی که حاوی فلوراید کافی نباشد
- رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
- بزاق دهان کمتر از حد معمول باشد
- کودکانی که به طور ژنتیکی دندانهای سالمی ندارند
- تغذیه نامناسب مادر در دوران بارداری
- نداشتن چکاپهای منظم و مراجعه به پزشک

علائم پوسیدگی دندان
علائم پوسیدگی دندان از فردی به فرد دیگر ممکن است متفاوت باشد. گاهی فرزند شما هیچ درد و علامتی مبنی بر پوسیدگی دندان احساس نمیکند، تا اینکه دندانپزشک آن را تشخیص دهد. اما به طور کلی فرزند شما ممکن است احساس درد در منطقه خاصی از دهان داشته باشد. همچنین ممکن است به خوردن برخی از مواد غذایی حساس شود، مانند شیرینیها و نوشیدنیهای سرد و داغ. علائمی که به طور معمول میتوان به پوسیدگی دندان ارتباط داد:
- تشکیل نقاط سفیدرنگ بر روی دندان
- به وجود آمدن حفره اولیه با رنگ قهوهای روشن در دندان
- تغییر شکل این حفره به حفرهای عمیقتر با رنگ سیاه
راه تشخیص پوسیدگی دندان
به طور معمول پوسیدگی دندان پس از احساس درد در فرد بیمار تشخیص داده میشود. اما از آنجایی که بسیاری از کودکان توانایی بیان احساسات خود را به طور شفاف ندارند، بهتر است تا با مراجعه به پزشک متخصص این امر را تشخیص دهید. دندانپزشک با در دست داشتن شرححالی کامل، معاینه دهان فرزند شما و همچنین تصویربرداری از دندان او قادر به تشخیص دقیق محل درد و درمان آن خواهد بود.
راههای پیشگیری
با وجود شایع بودن پوسیدگی دندان در بین کودکان، والدین میتوانند در پیشگیری از این امر نقش شایانی داشته باشند. والدین از طریق راههای متنوعی میتوانند بستری فراهم کنند تا فرزندشان درد و ناراحتی ناشی از پوسیدگی دندان را تجربه نکند و یا در مراحل اولیه آن درمان شود. از جمله این موارد راههای زیر است:
مراقبتهای دهان و دندان
سعی کنید با شروع رشد اولین دندان، دندانهای فرزندتان را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. به او آموزش دهید تا دندان، لثه و زبان خود را به درستی مسواک بزند. این امر کمک میکند تا کودک از سنین کم به دندانهای خود اهمیت دهد. همچنین بهتر است والدین نیز به طور مرتب مسواک بزنند تا کودک با مشاهده رفتار آنها به ادامه این روند مشتاق شود.
داشتن رژیم غذایی مناسب
اطمینان حاصل کنید که فرزندتان رژیم غذایی مناسبی را رعایت میکند. به این معنا که مصرف قند، شیرینی و شکلات را به حداقل برساند. همچنین مصرف مواد خوراکی که برای سلامت دندان مضر هستند را کاهش دهد، شامل چیپس، کیک و غیره. روشن است که با مصرف بیشتر این ترکیبات احتمال تشکیل پلاک و در نتیجه پوسیدگی دندان افزایش خواهد یافت.
رعایت بهداشت عمومی
از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی خود با فرزندتان بپرهیزید. این امر امکان انتقال بزاق را از دهان والدین به فرزندان را افزایش داده و در نتیجه ممکن است منجر به انتقال باکتری به دهان کودک شود. همچنین فرزند خود را ترغیب کنید تا از بطری آب و لیوان شخصی خود استفاده کند.
چکاپهای منظم با پزشک متخصص
با توجه به اینکه عموما کودکان توانایی بیان شفاف مشکلات خود را نداشته و با تأکید بر این نکته که تشخیص زودهنگام پوسیدگی دندان سبب میشود تا کودک درد کمتری را متحمل شود، لازم است تا هر 6 ماه یکبار به پزشک متخصص مراجعه شود.

ارتباط دندان شیری و دائمی بر سلامت عمومی دندان
به طور کلی دندانهای شیری پس از 7 سالگی شروع به افتادن میکنند. این امر میتواند سبب شود تا برخی از والدین سلامت و نگهداری از این دندانها را بیاهمیت تلقی کنند. اما نکته مهم این است که در صورتی که دندانهای شیری بهدرستی مراقبت نشوند، زودتر از موعد کنده شده و باعث ایجاد فضاهای خالی در بین دندانهای دائمی میشوند. این موضوع باعث میشود که دندانهای دائمی نامرتب رشد کرده و بر ظاهر و لبخند کودک اثر منفی بگذارد. این امر حتی ممکن است باعث ایجاد مشکل در تکلم کودک نیز بشود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
بهتر است که از شش ماهگی فرزند خود، به طور منظم با پزشک متخصص در ارتباط باشید تا از آسیبهای احتمالی به دندان او جلوگیری شود. همچنین با مشاهده لکهای سفیدرنگ و یا احساس درد در کودک به دندانپزشکی مراجعه کنید.
درمان پوسیدگی
درمان پوسیدگی دندان بسته به سن کودک، سلامتی عمومی او، علائم و شدت پوسیدگی متفاوت است. به طور کلی درمان این امر با تخلیه قسمت پوسیده شده و پر کردن آن با مواد شیمیایی جایگزین، انجام میگیرد. این ترکیبات به طور کلی از موادی مثل نقره، اسیدهای اکریلیک، طلا و آلیاژهای مختلف تشکیل میشوند. اکثر این ترکیبات با رنگ طبیعی دندان همخوانی دارند.
کلام آخر
پوسیدگی دندان در بین کودکان بسیار شایع است. این موضوع سبب ایجاد درد و عفونت در دندان کودک شده و در نتیجه نمیتواند به آسانی غذا بخورد، صحبت کند و یا با دیگران ارتباط داشته باشد. داشتن رژیم غذایی مناسب، مراقبتهای دهان و دندان و چکاپهای منظم تاثیر به سزایی در به حداقل رساندن پوسیدگی دندان فرزندان شما دارند.
منبع : hopkinsmedicine
دیدگاهتان را بنویسید