۱۴ تیر ۱۴۰۳
بلیچینگ دندان چیست و چرا از آن استفاده کنیم؟جرم گیری دندان: مزایا و معایب!
سلامت دهان و دندان، برای تمام افراد هم است. اگر دندان درد یا مشکلات دیگر دهان و دندان را تجربه کرده باشید، میدانید که این مشکلات بسیار ناراحت کننده هستند. جرم گرفتن دندان باعث ایجاد مشکلاتی مانند پوسیدگی میشود که در نهایت برای درمان نیاز به انجام برخی جراحیهای دندان دارد. جرم گیری دندان کاری است که از بروز مشکلات دیگر پیشگیری میکند. در این مقاله، قصد داریم جرم گیری را به صورت کامل بررسی کنیم، برای آشنایی با نحوه انجام و اهمیت این روش درمانی تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
جرم گیری دندان چیست؟
جرم گیری دندان یکی از رایجترین درمانهای دندانپزشکی است. جرمگیری در کلینیک دندانپزشکی بلویتا، توسط متخصصان با تجربه و با دانش انجام میشود. در این فرایند درمانی، پلاک یا جرم از بین و اطراف دندان برداشته میشوند. همچنین، جرمهایی که در زیر خطی که لثه را از قسمت قابل رویت دندان جدا میکند قرار گرفتهاند، برای پیشگیری از بیماریهای لثه پاکسازی خواهند شد و خط لثه امتداد خواهد یافت. جرم دندان باعث بروز بیماریهی مختلف دهان و دندان میشود. جرم دندان باعث سیاه شدن دندان در کودکان نیز میشود.
اهمیت جرم گیری دندان
بسیاری از آسیبهای دندان مانند ایجاد حفره یا پوسیدگی، به دلیل عدم جرم گیری مناسب و رعایت نکردن مراقبتهای لازم اتفاق میافتد. زمانی که باکتری روی دندانها باقی میماند، به مادهای چسبنده به نام پلاک تبدیل میشود. پلاک به طور طبیعی ایجاد شده و نمیتوان از تشکیل آن جلوگیری کرد. اما چنانچه دندانها به طور منظم تمیز نشوند، این امر منجر به پوسیدگی دندان خواهد شود. پوسیدگی عاملی برای انجام روشهای درمانی مختلف مانند پر کردن، عصب کشی یا برداشتن دندان خواهد بود. پیشنهاد میشود جهت کاهش آسیب به دندان موارد زیر را رعایت نمایید:
- معاینه و جرم گیری دندان هر 6 ماه یکبار، حتی اگر دندانهای شما سالم است.
- دو بار در روز، هر بار به مدت 2-3 دقیقه مسواک بزنید.
- استفاده از نخ دندان یک بار در روز
انواع روشهای جرم گیری دندان
بسته به میزان پلاک و جرم دندان، دندانپزشک یکی از چهار روش جرم گیری معمول را انجام میدهد:
پروفیلاکسی دندان
کلمه پروفیلاکسی به معنای “پیشگیری از بیماری” است؛ بنابراین، از این روش جهت تمیز کردن دندانهای سالم استفاده میشود تا از ابتلا به پوسیدگی دندان یا بیماری لثه جلوگیری شود. پاکسازی پروفیلاکسی با استفاده از مادهی جرم گیر یا جریان آب، پلاک و رسوبات را از قسمت جلو، پشت و کنارههای دندان پاک میکند. این روش یکی از جرم گیریهای رایج به حساب میآید.
در مورد پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان نیز بخوانید!
تمیز کردن ریشه
جرم گیری و پاکسازی ریشه که به عنوان “جرم گیری عمیق” نیز شناخته میشود، هم برای دندانها و هم برای لثهها به منظور درمان التهاب آنها قابل استفاده میباشد. تمیز کردن ریشه ممکن است بسته به میزان جرم و پلاک، به جلسات متعدد و بی حسی موضعی نیاز داشته باشد. در این روش پلاک از سطح دندان و زیر خط لثه حذف میشود.
جرم گیری پریودنتال
این روش جرم گیری نیز برای درمان بیماری لثه طراحی شده است. پلاک و جرم اضافی از سطح دندان و خطوط لثه پاک میشوند. از آنجایی که بیماری لثه پیشرونده است و اگر در زمان مناسب به طور مؤثر درمان نشود وخیمتر خواهد شد، پاکسازی پریودنتال به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد.
دبریدمان ناخالص
جرم گیری دبریدمان ناخالص عمیقترین نوع پاکسازی دندان به حساب میآید. این روش معمولاً برای افرادی که به درستی از دندانهای خود مراقبت نمیکنند اجرا میشود. در این روش از یک ابزار الکتریکی برای جداسازی پلاک تجمع یافته استفاده میشود.
همانطور که مشاهده کردید، انواع مختلفی از جرم گیری دندان وجود دارد که براساس نیاز شما انتخاب میشود. مرکز دندانپزشکی بلویتا با کادری مجرب آماده ارائه خدمات جرم گیری دندان به شما عزیزان است.

جرم گیری بدون نیاز به بیهوشی در بلویتا
توجه به سلامت دندان از سنین ابتدایی ضروری است. در نتیجه لازم است با انجام معاینات منظم، آموزشهای لازم را به فرزندان خود ارائه دهید. مرکز دندانپزشکی بلویتا دارای مراکز تخصصی جهت ارتقا آگاهی کودکان است. به علاوه، یکی از دلایل اصلی عدم همراهی کودکان در معاینات دندانپزشکی، ترس و دلهره آنها از محیط و ابزارآلات مورد استفاده میباشد. در این مرکز تمام تمرکز ما بر استفاده از سرگرمی و بازیهای مهیج جهت کاهش استرس فرزندان شما است. به این طریق نیازی به استفاده از داروهای بیهوشی که میتوانند تأثیری مخرب بر سلامت عمومی کودک بگذارد، نخواهد بود.
علت جرم گیری دندان
برای اینکه اهمیت جرم گیری دندان را بهتر متوجه شوید، لازم است دلایل این کار را با هم مورد بررسی قرار دهیم. دلایل مختلف انجام جرم گیری عبارتند از:
- برخی پلاک یا جرمها در مناطقی از دندان قرار میگیرند که مسواک امکان تمیز کردن آنها را ندارد. برای از بین بردن مواد غذایی در این قسمتها باید از جرمگیری استفاده کنید.
- بیماری لثه، بسیار خطرناک است و اگر جرم برای مدت طولانی باقی بماند به این بیماری مبتلا میشوید. بنابراین برای پیشگیری از بیماری لثه، باید به طور مرتب جرمگیری انجام دهید.
- جرمگیری باعث پیشگیری از ایجاد پاکتها بر روی دندان و لثه میشود. زمانی که پلاکهای دندان زیاد شوند، لثه تماس خود با دندان را از دست میدهد که باعث تشکیل پاکت پریودنتال یا پاکت لثهای میشود. هرچه پاکت عمیقتر شود، بیماری لثه بدتر خواهد شد.
عوارض احتمالی جرم گیری دندان چیست؟
پس از جرم گیری دندان ممکن است با عوارض مختلفی مواجه شوید که البته در مورد آنها زیاد نگرانی نداشته باشید. اکثر عوارض جرم گیری موقتی هستند و با گذشت مدت کوتاهی آنها را احساس نخواهید کرد. درد، حساسیت، خونریزی و تورم روی لثه از جمله عوارضی هستند که باید منتظر آنها باشید. البته تمامی علائمی که گفتیم ممکن است رخ ندهند ولی در بدترین حالت هم موقتی هستند و با رعایت دستورالعملهای دندانپزشک میتوانید آنها را برطرف نمایید.
مزایای جرم گیری دندان
جرم گیری دندان مزایای بسیاری برای سلامت دهان و دندان خواهد داشت. از فواید پاکسازی دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاکسازی پلاک از مناطقی که دسترسی به آنها دشوار است
- کاهش پوسیدگی و دیگر مشکلات دهان
- تقویت ساختار دندان با استفاده از فلورایدتراپی
- بررسی مداوم وضعیت لثهها
- افزایش اعتماد به نفس به دلیل داشتن لبخندی زیبا
پولیش چیست و چرا پس از جرم گیری باید انجام شود؟
یکی از فرایندهای جرم گیری دندان، پولیش است که برای حذف مکانیکی هرگونه پلاک یا تغییر رنگ باقیمانده پس از اتمام جرم گیری انجام میشود. از طرفی با کمک پولیش میتوان سطح زبر دندان را که در اثر عمل برش جرمگیرها ایجاد میشوند، صاف کرد. برای این کار معمولا از یک فنجان لاستیکی یا برس مویی که خمیر پیشگیرانه یا همان خمیر پولیش را دارد، استفاده میگردد. برای پاکسازی خمیر پس از پایان جرمگیری حتماً باید دهان خودتان را شستشو دهید. متخصصان ما در کلینیک بلویتا تمام این نکات را به شما اطلاع میدهیم. با انجام جرم گیری و استفاده از پولیش در کلینیک بلویتا، کمک میکند تا دندانهایی صاف و براق داشته باشید.
هنگام جرمگیری چه چیزهایی را حس خواهیم کرد؟
با توجه به اینکه برای جرم گیری دندان در بلویتا از بیحسی استفاده میشود، بیمار معمولا در حین جرم گیری هیچ دردی احساس نمیکند. با این حال ممکن است احساسات زیر را هنگام جرم گیری داشته باشید:
- ممکن است هنگام جرم گیری احساس ناراحتی یا کمی تحریک داشته باشید.
- کمی احساس خراشیدن در هنگام جرم گیری چیز عجیبی نیست و بهتر است روی آن حساسیت نداشته باشید.
- احساس سوزش در زمان جرم گیری طبیی است. ما برای اینکه شما هیچ سوزشی احساس نکنید از ژل بیحس استفاده میکنیم

مراحل انجام جرم گیری دندان
جرم گیری به طور کلی در شش مرحله انجام میشود که در ادامه در رابطه با هریک توضیحاتی آورده شده است.
- معاینه فیزیکی: پیش از درمان اصلی، لازم است پزشک یک معاینه کامل و دقیق از وضعیت دندانهای بیمار داشته باشد. به این منظور عموماً از یک آینه کوچک برای بررسی اطراف دندانها و لثهها جهت بررسی هر گونه علائم التهاب یا سایر مشکلات احتمالی استفاده میشود.
- از بین بردن پلاک: در این مرحله لازم است با استفاده از تکنیکهای مختلف جرم گیری که پیشتر توضیح داده شدند، پاکسازی انجام شود. هرچه جرم بیشتری در دهان بیمار وجود داشته باشد، زمان بیشتری نیز برای این مرحله صرف خواهد شد.
- تمیزکردن بقایا: بعد از اینکه دندانها کاملاً عاری از پلاک شدند، دندانپزشک آنها را با یک برس برقی پرقدرت مسواک میزند که صدای ساییدن ایجاد میکند. این کار راهی عالی برای تمیز کردن عمیق و از بین بردن بقایای جرم روی دندان است.
- استفاده از نخ دندان: در این مرحله دندانپزشک به صورت تخصصی دندان و قسمتهای مستعد را به خوبی پاکسازی میکند. این کار مواد باقی مانده از مرحله قبلی را نیز تمیز مینماید.
- شستشو: در مرحله بعد، لازم است بیمار دهان خود را بشوید تا دهان او از هرگونه آلودگی پاک شود. دندانپزشک در این مرحله معمولاً ماده حاوی فلوراید مایع را به شما پیشنهاد میدهد.
- فلوراید تراپی: آخرین مرحله از فرایند جرم گیری، فلوراید درمانی است. این مرحله به عنوان محافظی برای دندانها عمل کرده که از پوسیدگی دندان تا مراجعه بعدی جلوگیری میکند. فلوراید به صورتهای مختلفی میتواند بر روی دندان شما قرار گیرد و پس از مدت زمان مشخص از دهان پاک شود.
مراقبتهای لازم پس از جرم گیری
پس از جرم گیری لازم است برخی از موارد را رعایت کنید تا آسیبی به دندان شما وارد نشود. برای مثال بهتر است تا مدت زمان مشخصی از مصرف مواد غذایی با رنگ زیاد، مثل چای و قهوه خودداری نمایید. از آنجایی که بعد از جرم گیری دندانها حساستر میشوند، لازم است از مواد خوراکی که نرم هستند، مانند سوپ استفاده کنید. به علاوه مراقبت از دندان خود را جدی بگیرید و آنها را در تعداد دفعات مناسب مسواک بزنید.
معاینات تخصصی در مرکز دندانپزشکی بلویتا
تمرکز اصلی در مرکز دندانپزشکی بلویتا بر ارائه خدمات تخصصی به کودکان است. از آنجایی که عادات بهداشتی دندان از سنین ابتدایی شکل میگیرند و بر روی سلامت دهان در سنین بالاتر تأثیرگذارند، پایهگذاری صحیح این عادات بسیار حائز اهمیت است. با به کارگیری به روزترین روشهای سرگرمی و ایجاد فضای دوستانه در بلویتا، دلهره فرزندان شما جهت حضور در مطب دندانپزشکی کاهش مییابد و در نتیجه آسیبهای احتمالی دندانهای آنها در زمان درستی تشخیص داده خواهند شد.
مرکز دندانپزشکی بلویتا آماده ارائه خدمات به دیگر بیماران در سنین بالاتر نیز میباشد. از آنجایی که نگرانی و دغدغه والدین هنگام مراجعه به مطب برای ما بسیار حائز اهمیت است، این موضوع به والدین امکان همراه داشتن فرزند خود در حین درمان را میدهد. کودکان میتوانند در بازیهای گروهی یا فردی شرکت کنند و در نتیجه با فضای دندانپزشکی ارتباط بهتری برقرار کنند.

معاینات تخصصی در مرکز دندانپزشکی بلویتا
تمرکز اصلی در مرکز دندانپزشکی بلویتا بر ارائه خدمات تخصصی به کودکان است. از آنجایی که عادات بهداشتی دندان از سنین ابتدایی شکل میگیرند و بر روی سلامت دهان در سنین بالاتر تأثیرگذارند، پایهگذاری صحیح این عادات بسیار حائز اهمیت است. با به کارگیری به روزترین روشهای سرگرمی و ایجاد فضای دوستانه در بلویتا، دلهره فرزندان شما جهت حضور در مطب دندانپزشکی کاهش مییابد و در نتیجه آسیبهای احتمالی دندانهای آنها در زمان درستی تشخیص داده خواهند شد.
مرکز دندانپزشکی بلویتا آماده ارائه خدمات به دیگر بیماران در سنین بالاتر نیز میباشد. از آنجایی که نگرانی و دغدغه والدین هنگام مراجعه به مطب برای ما بسیار حائز اهمیت است، این موضوع به والدین امکان همراه داشتن فرزند خود در حین درمان را میدهد. کودکان میتوانند در بازیهای گروهی یا فردی شرکت کنند و در نتیجه با فضای دندانپزشکی ارتباط بهتری برقرار کنند.
هزینه جرم گیری در بلویتا
روش مناسب جرم گیری دندان با توجه به عوامل مختلفی مانند میزان پلاک موجود و وضعیت کلی سلامت دهان انتخاب میشود. این عوامل همچنین بر تعداد جلسات موردنیاز هر بیمار تأثیر میگذارد. در نتیجه لازم است برای اطلاع دقیق از هزینه این روش درمانی تحت معاینه قرار گیرید. به این منظور شما میتوانید با شماره تلفنهای درج شده بر روی سایت تماس حاصل فرمایید.
جرم گیری دندان چقدر طول میکشد؟
دندانپزشکان سرعت متفاوتی در جرم گیری دندان دارند و نمیتوانیم یک زمان کلی برای این فرایند در نظر بگیریم. از طرفی شرایط بیماران هم میتواند روی مدت زمان جرمگیری تاثیر داشته باشد. مثلاً بیمارانی که عصبی یا مضطرب هستند، زمان بیشتری برای جرمگیری نیاز دارند. در برخی شرایط دندانپزشک بر اساس شرایط بیمار دو نوبت را برای جرم گیری پیشنهاد میکند. یعنی او دندانها را به دو قسمت تقسیم کرده و هر قسمت را در یک نوبت جرمگیری خواهد کرد. حتی این احتمال وجود دارد که دندانپزشک ترجیح دهد دهان را به چهار قسمت تقسیم کرده و آن را در چهار جلسه جرم گیری کند. به طور کلی معمولاً جرمگیری فک بالا و پایین نهایتاً ۴۵ دقیقه طول میکشد. البته دندانپزشکان ما در کلینیک بلویتا تجربه کافی در این زمینه دارند و این کار را سریعتر انجام میدهند.
چه نکاتی را بهتر است بعد از جرم گیری دندان رعایت کنیم؟
بعد از جرم گیری دندان برای مراقبت از آن بهتر است چند نکته بهداشتی را رعایت نمایید. البته توصیههایی که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد احتمالاً توسط دندانپزشک هم بیان خواهند شد:
- سعی کنید از دهانشویههای حساسیتزا برای کاهش تورم و ناراحتی پس از جرمگیری استفاده نمایید.دو بار مسواک زدن در روز هم میتواند دندانهای شما را تمیز و سفید نگه دارد. برای مسواک زدن ترجیحاً از روشهای صحیح استفاده کرده و مسواک را هر چند وقت یکبار تعویض کنید.
- کشیدن نخ دندان را فراموش نکرده و برای آن برنامه ویژه داشته باشید. البته برای نخ دندان کشیدن هم حتماً از روش صحیح بهره ببرید.
- سعی کنید دهان و دندان خودتان را با آب نمک گرم بشویید تا آسیب جدی نبیند.
ترجیحاً برای مراجعه به پزشک برنامه منظم داشته باشید. ضمناً تمامی نکات و دستورالعملهایی که دندانپزشک به شما خواهد گفت را رعایت کنید تا دندانهایی زیبا و سالم داشته باشید.
هر چند وقت یکبار باید دندانهای خود را جرم گیری کنیم؟
برنامهریزی مشخصی برای جرم گیری دندان وجود ندارد. بهتر است برای مشاوره در این مورد به کلینیک دندانپزشکی بلویتا مراجعه کنید. در حقیقت هر بار که برای معاینه دندان به دندانپزشک مراجعه میکنید، پس از معاینه ما بشما میگوییم که نیاز به جرم گیری دارید یا خیر. وضعیت بهداشت دهان و دندان شما تاثیر زیادی در این موضوع خواهد داشت. البته برخی توصیه میکنند جرمگیری را هر ۶ ماه یک بار انجام دهید تا بوی بد دهان برطرف شود. یعنی عملاً سالی دو بار نیاز به جرمگیری خواهید داشت. اگر در دسته بیمارانی قرار میگیرید که دندانهای آنها تمایل بیشتری به تشکیل پلاک دارند توصیه میکنیم هر دو تا چهار ماه یک بار جرم گیری انجام دهید.
آیا جرم گیری به دندان آسیب وارد میکند؟
یکی از شایعاتی که در مورد جرم گیری دندان چند سالی است بین مردم رواج پیدا کرده، آسیب زدن این روش درمانی به دندانها است. هرچند جرمگیری یک روش قوی و پرفشار برای تمیز کردن دندان است، اما برای اکثر دندانها آسیب چندانی نخواهد داشت. درد و ناراحتی موقتی این روش درمانی را با مشکلاتی که در آینده بر اثر تجمع پلاک روی دندان ایجاد میشود، مقایسه کنید. این مقایسه به خوبی نشان میدهد که برای داشتن دندانهای سالم و زیبا ناگزیر هستید هر چند وقت یکبار جرمگیری دندان انجام دهید. ضمناً تا زمانی که سلامتی عمومی داشته باشید و درگیر بیماریهای زمینهای نگردید، اکثر عوارض جانبی جرمگیری خفیف هستند و هیچ مشکلی برای شما به وجود نخواهند آورد.
کلام آخر
جرم گیری دندان یکی از خدمات دندانپزشکی پرطرفدار به حساب میآید که انجام آن برای اکثر افراد ضروری است. پاکسازی دندان با روشهای متفاوتی قابل انجام است که براساس شدت جرم دندان و دیگر عوامل مورد استفاده قرار میگیرد. لازم است جهت بررسی وضعیت سلامت دندان خود لازم است دو بار در سال به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
پاسخ این سوال خیر است ، چرا که جرم گیری دندان با توجه به مهارت های یک دندان پزشک انجام می شود و در طی این فرایند هیچ دردی را احساس نخواهید کرد .
جرم گیری باعث پیشگیری از آسیب جدی به دندان های شما می شود و هیچ مواد مضری در حین این فرایند استفاده نمی شود .
دیدگاهتان را بنویسید