۱۴ تیر ۱۴۰۳
بلیچینگ دندان چیست و چرا از آن استفاده کنیم؟کشیدن دندان کودک بدون بیهوشی: با انواع بی حسی آشنا شوید
بهتر است که دندانهای طبیعی کودک را سالم نگهداریم، اما برخی مواقع هیچ راه دیگری به جز کشیدن دندان کودک وجود ندارد. حتی کودکانی که عاشق مراجعه به دندانپزشک هستند، احتمالاً در مورد کشیدن دندان احساس نگرانی میکنند، بنابراین بهتر است که کودک خود را آماده کنید تا بداند دقیقاً چه اتفاقی قرار است رخ دهد. در این مقاله، به کشیدن دندان کودک بدون بیهوشی خواهیم پرداخت. برای آشنایی با مزایا، آنچه در طول کشیدن دندان رخ میدهد، مزایا و نکاتی که باید به کودک آموزش دهید، تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
کشیدن دندان کودک بدون بیهوشی چیست؟
کشیدن دندان کودک بدون بیهوشی، به معنای خارج کردن دندان از داخل دهان بدون استفاده از مواد بیهوش کننده است. معمولا این فرایند با استفاده از ابزارهای دندانپزشکی انجام میشود. با این حال، کشیدن دندان کودک بدون بیهوشی، برای بسیاری از کودکان ناراحت کننده، دردناک و ترسناک است. بنابراین، برای کشیدن دندان کودک، بهتر است که با متخصص دندانپزشکی مشورت کنید. دندانپزشکان، شرایط خاص کودک شما را بررسی میکنند و تصمیم میگیرند که آیا استفاده از بیهوشی لازم است یا خیر.

در چه شرایطی نیاز است که دندان کودک کشیده شود؟
دلایل زیادی برای کشیدن دندان کودکان وجود دارد. اکثر دندانپزشکان اطفال تنها زمانی کشیدن دندان را به عنوان آخرین راه حل توصیه میکنند که گزینههای درمانی دیگر برای کودک مناسب نباشند. کشیدن دندان در سنین بسیار پایین میتواند مشکلاتی در گفتار، جویدن و رشد کودک ایجاد کند، بنابراین در صورت امکان با دندانپزشک در مورد روشهای درمانی دیگر صحبت کنید. اگر دندانپزشک مجبور شود که دندانهای شیری را که در اثر پوسیدگی یا ضربه آسیب دیدهاند بکشد، یک فضانگهدار دندان کودک، در دهان کودک قرار میدهد که به دندانهای دائمی اجازه میدهد به درستی رشد کنند. در غیر این صورت، دندانهای شیری از جای خود خارج میشوند و زمانی که دندانهای دائمی آماده رشد هستند، برای کودک مشکلاتی در دهان ایجاد میکنند. شرایطی که نیاز به کشیدن دندان کودک بدون بیهوشی دارند، عبارتند از:
- پوسیدگی: اگر دندانپزشک تشخیص دهد که به دلیل پوسیدگی شدید یا عفونت نمیتواند دندان را ترمیم کند.
- برای رشد صحیح دندانهای اصلی: در برخی موارد، دندانهای اصلی، مستقیماً از زیر دندان شیری رشد نمیکنند و بخشی از ریشه را ترک میدهند.
- برای کمک به ارتودنسی یا بریس: دندانپزشک ممکن است با یک متخصص ارتودنسی کار کند تا یک برنامه بلندمدت برای تراز کردن دندان کودک شما ارائه دهد.
- برای پیشگیری از تراکم دندان: تراکم بیش از حد دندانها مشکلاتی در رشد فک ایجاد میکند. بنابراین نیاز به کشیدن برخی از دندهای کودک است.
- شکستگی شدید: زمانی که دندان شکسته باشد که آنقدر آسیب دیده باشد که قابل ترمیم نباشد، پزشک تصمیم میگیرد برای پیشگیری از آسیب به دیگر دندانها و حفظ ظاهر و زیبایی دندانها، دندان آسیب دیده را بکشد.
کشیدن دندان چه حسی دارد؟
با کشیدن دندان، حتی اگر دندان کودک کاملاً بیحس شده باشد، با این حال کودک فشار کمی را احساس میکند. ما با استفاده از تکنیکهایی برای پرت کردن حواس کودک در طول کشیدن دندان، کودک را آرام میکنیم تا تجربهای خوب از دندانپزشکی داشته باشد. ما ابتدا به بیمار میگوییم که چه کار خواهیم کرد. سپس آن کار را به صورت نمادین به کودک نشان میدهیم و در نهایت، اقداماتی را که در مورد آن صحبت کردیم، انجام میدهیم. این روش ساده میتواند برای کمک به بیمار برای عادت کردن به اتفاقاتی که قبل از انجام کشیدن دندان رخ میدهد بسیار مفید باشد.
آنچه در طول کشیدن دندان اتفاق میافتد
چه دندان شیری باشد و چه دندان دائمی، فرآیند کشیدن دندان با بیحس کردن ناحیه با تزریق بیحسی موضعی آغاز میشود. این کار تضمین میکند که کودک شما در حین کار ما هیچ دردی احساس نمیکند، اگرچه احتمال دارد که او کمی فشار، کشیده شدن در ناحیه دندان و حرکت را احساس کند.
در مرحله بعد، از ابزار مخصوص برای تکان دادن، شل کردن و در نهایت جدا کردن دندان از فک استفاده میشود. هنگامی که دکتر دندان خراب را لق کرد، از فورسپس (Forceps) که نوعی ابزار دندانپزشکی است، برای درآوردن دندان استفاده میکند. در برخی شرایط بعد از کشیدن دندان، نیاز به بخیه زدن جای خالی دندان در لثه است. ما یک تکه گاز استریل کوچک در اختیار فرزندتان قرار میدهیم و از او میخواهیم که آن را محکم گاز بگیرد، این کار باعث میشود که خونریزی کاهش پیدا کند و لخته خون ایجاد شود که برای بهبود جای دندان مفید است. ایجاد لخته خون، چیز خوبی است، زیرا از ناحیهای که دندان کشیده شده محافظت میکند و استخوان و بافت نرم این ناحیه بهبود مییابند.

انواع بیحسی برای کشیدن دندان
بسته به سن، اضطراب و نیازهای کودک شما، ممکن است که پزشک نوعی آرامبخش برای کودک شما تجویز کند. انواع مختلف بیحسی که برای کشیدن دندان کودک بدون بیهوشی استفاده میشود، عبارتند از:
- بیحسی موضعی
- بیحسی سدیشن (Sedation)
بیحسی موضعی
بیحسی موضعی در دندانپزشکی به معنای تزریق مواد بیحس کننده به ناحیه مورد نظر در دهان است تا منطقه مورد درمان بیحس شود. این نوع بیحسی معمولاً با استفاده از آمپولها یا ژلهای بیهوش کننده انجام میشود. بیحسی موضعی برای درمانیهایی مانند: پرکردن دندانها، کشیدن دندانها، عصبکشی دندانهای پوسیده، ریشهدرمانی و جرمگیری دندانها استفاده میشود. نمونههایی از مواد بیحس کننده موضعی عبارتند از:
- لیدوکائین: این ماده، معمولاً در اکثر روشهای بیحسی موضعی در دندانپزشکی استفاده میشود. آن را میتوان به صورت مایع، ژل یا پماد استفاده کرد.
- آرتیکائین: این ماده، پس از لیدوکائین بکار میرود و عوارض کمتری نسبت به لیدوکائین دارد و به صورت تزریق موضعی استفاده میشود.
- پریلوکائین: این نوع بیهوش کننده به عنوان یک بیحسی آمیدی استفاده میشود و برای مسدود کردن اعصاب در اعمال دندانپزشکی استفاده میشود. استفاده از آن ممکن است عوارضی مانند: مشکل تنفسی، تشنج و کاهش فشار خون را به همراه داشته باشد.
بیحسی سدیشن (Sedation)
بیحسی دندان سدیشن (Sedation) یک روش است که در دندانپزشکی برای کاهش اضطراب و تسکین بیماران استفاده میشود. در این روش، داروهایی مانند: پروپوفول، دیازپام (Diazepam) و میدازولام (Midazolam) به صورت خوراکی یا تزریقی به بیمار تجویز میشوند. این داروها بر روی سیستم عصبی مرکزی اثر میگذارند و باعث تسکین و آرامش بیمار میشوند. با استفاده از بیحسی سدیشن، بیماران در حالتی از هوشیاری باقی میمانند، اما اضطراب و ترس آنها به طور قابل توجهی کاهش مییابد. این روش به ویژه برای افرادی که ترس شدیدی از روند درمان دندانپزشکی دارند، مفید است. همچنین، در مواردی که بیماران دچار بیقراری و حرکت غیرارادی هستند، استفاده از بیحسی سدیشن میتواند به دندانپزشک کمک کند تا به راحتی و با دقت بیشتری درمان را انجام دهد. در موارد خاص، اگر بیمار نیاز به سطح بیشتری از تسکین داشته باشد، دندانپزشک دوز بیشتری از داروهای سدیشن تجویز میکند.
نکات مهم در مورد بی حسی موضعی
استفاده از بیحسی موضعی در دندانپزشکی معمولاً تا چند ساعت اثر دارد و پس از آن تدریجاً از بین میرود. در صورت داشتن درد پس از روند درمان، دندانپزشک مسکن تجویز میکند. همچنین، برخی افراد ممکن است حساسیتی نسبت به بیحسی موضعی داشته باشند، بنابراین دندانپزشکان باید از بیماران خود در این زمینه سوال کنند. برخی عوارض بعد از بیحسی موضعی شامل تورم، خونریزی و احساس سر شدن در ناحیهای که بیحسی استفاده شده، میشوند.

با کودک خود در مورد کشیدن دندان صحبت کنید
ما شما را تشویق میکنیم که با کودک خود در مورد اتفاقاتی که در طول جلسه کشیدن دندان او رخ میدهد صحبت کنید. اما، بهتر است توضیحاتی که در مورد کشیدن دندان به کودک میدهید مناسب با سن او باشد. بهتر است کودک با آگاهی از آنچه قرار است در روند کشیدن دندان اتفاق بیافتد به دندانپزشک مراجعه کند. به کودک خود اطمینان دهید که در زمانی که دکتر دندان او را میکشد، دردی احساس نخواهد کرد. به او آموزش دهید که وقتی دکتر دندان را بیرون میآورد، باید با گاز گرفتن گاز استریل به او کمک کند. ممکن است بعد از کشیدن دندان کمی خونریزی وجود داشته باشد، اما جای نگرانی نیست.
استفاده از فضانگهدار دندان کودک بعد از کشیدن دندان
معمولاً پس از کشیدن دندان شیری نیاز به فضانگهدار دندان وجود دارد. این وسیله، نوعی ابزار دندان پزشکی است که دندانپزشک از آن استفاده میکند تا از جابجایی دندانهای دیگر به جای خالی دندانی که کشیده شده، جلوگیری کند. این وسیله تا زمانی که دندان اصلی کودک آماده رشد شود در جای خود باقی میماند و پس از رشد دندان اصلی میتوان این وسیله را خارج کرد.
کلام پایانی
ما در کلینیک دندانپزشکی بلویتا، دندانهای کودکان را بدون استفاده از بیهوشی میکشیم. ما با استفاده از روشهای پیشرفته و بیدرد، راهی آسان و ایمن برای این فرآیند ارائه میدهیم. تیم ما از دندانپزشکان مجرب و متخصص تشکیل شده است که با استفاده از تکنیکهای بیحسی موضعی و بیحسی سدیشن، کودکان را در حالتی از هوشیاری نگه میدارند و احساس درد و ترس را به حداقل میرسانند. با اعتماد به ما، میتوانید از خدمات حرفهای و درمان کاملی برای کودکتان بهره ببرید.
احتمالاً، بسته به شدت عفونت و سابقه پزشکی فرزندتان، ممکن است دندانپزشک آنتی بیوتیک تجویز کند.
دیدگاهتان را بنویسید